Care este mai bun – tubul laser CO2 din sticla (DC) sau laserul din metal (RF)?
Tub laser din sticla – DC (continuous current), laser din metal – RF (radio frequency) – Ambele lasere sunt bune!
Raspunsul precis la aceasta intrebare este ca depinde de cerinte si de buget.
Ambele tuburi laser, din sticla si din metal (RF – radio frequency) au avantajele lor, depinzand de utilizarea practica a echipamentului laser.
Tuburile laser din metal au fost pentru multi ani standardul in industria de prelucrare. Totusi, tuburile laser din metal sunt scumpe datorita procesului de productie si ca urmare vei plati mai mult pentru un echipament laser echipat astfel.
Tuburile laser din sticla au fost fabricate ca o sursa mai ieftina de putere, mai ales pentru taiere. Vazute ca o consumabila, un tub laser de calitate din sticla poate sa fie utilizat in medie 3-4 ani (utilizare moderata).
Tubul laser trebuie sa imi permita o gravare fina?
Aceasta este probabil cea mai importanta intrebare pe care trebuie sa ti-o pui cand vrei sa cumperi un echipament laser nou. Daca nu utilizezi echipamentul laser preponderent pentru gravare fina, sa investesti mai mult la achizitie poate fi o risipa. Pe de alta parte, daca gravarea fina este importanta pentru afacerea ta, atunci investitia intr-un echipament laser cu tub din metal (RF) este justificata si poti verifica celelalte caracteristici ale tubului laser. Ca un reper, un echipament laser Thunderlaser echipat cu un tub laser CO2 din metal poate fi de 2-3 ori mai scump decat un echipament laser Thunderlaser echipat cu un tub laser CO2 din sticla.
In plus, trebuie sa te gandesti si la alti factori sau posibilitati atunci cand utilizezi un echipament laser cu tub din metal, in afara de tubul laser in sine. Aceste echipament laser ofera diverse optiuni care difera in functie de brand, optiuni pe care echipamentele cu tub laser din sticla nu le ofera. De aceea, trebuie sa le evaluam si punctam adecvat cand comparam pretul unor echipamente laser dotate cu tuburi laser din metal sau tuburi laser din sticla.
Despre tub laser din sticla (DC – curent direct)
Tubul laer din sticla reprezinta o solutie mai ieftina de sursa laser. Aceasta utilizeaza un curent direct pentru a crea o raza laser pulsatila inceata. Aceste tuburi laser CO2 din sticla necesita apa pentru a raci tubul si au o durata de viata mai scurta, de aprox. 3-4 ani cu utilizare medie, inainte de a fi inlocuite.
Un tub laser din sticla va taia bine mai ales datorita puterilor mai mari in wati si va putea si grava. Totusi, calitatea gravarii laser este dependenta direct de investitia producatorului echipamentului laser in sisteme de control a miscarii, procesarea semnalului digital (DSP), sistemul optic si calitatea tubului laser. Sunt mai multi producatori de tuburi laser din sticla si daca le montam pe aceleasi echipamente laser vom constata ca se uzeaza diferit. Ca utilizare, un tub laser CO2 din sticla de putere mai mica (40-60 wati) va oferi o gravare mai buna datorita abilitatii de a controla aza laser mai bine la puteri scazute.
Despre tub laser din metal (RF – frecventa radio)
Sursele laser bazate pe tuburi din metal utilizeaza o sursa laser mai scumpa care utilizeaza frecventa radio pentru a emite o raza laser pulsatila cu frecventa extrem de ridicata. Multe tuburi laser din metal sunt racite cu aer, cu exceptia celor de puteri mai ridicate, peste 150 wati, care pot fi racite cu apa. Aceste tuburi laser metalice graveaza cu detalii extra fine, datorita dimensiunii foarte mici a punctului laser. au o durata de viata de pana la 10-12 ani de utilizare moderata, pana cand gazul din tub se epuizeaza si trebuie sa fie reparate sau inlocuite. Timpul de pauza trebuie sa fie luat in calcul atunci cand tuburile sunt reparate, deoarece in general tuburile trebuie returnate furnizorilor sau direct catre producator. Dar in aceste cazuri se poate negocia un tub la schimb sau timpul de reparare a tubului laser din metal este oricum redus ca proportie raportat la cei 10 ani de utilizare.
Note:
Duratele de viata mentionate la fiecare tip de tub laser sunt variabile si depinde de multi factori:
- tipul de tub laser si marca
- modalitatea de utilizare in practica, mai mult pentru gravare sau pentru taiere
- numarul mediu de ore de functionare pe zi
- aplicarea unui program de intretinere preventiva (ex. schimbarea apei in sistemul de racire)
- apliarea altor instructiuni de intretinere oferite specific de producator pentru echipamentul laser.